Hoensbroekse Historie

Hoensbroek of niet Hoensbroek?

In Opgehelderd, Fotografie door Lieke Willems

Hoensbroek of niet Hoensbroek?

18 april 2019

Dat is de vraag ...

Hoensbroekse Historie Hoensbroekse Historie

Op oude ansichtkaarten staat vaak een tekst waaruit valt af te leiden waar de foto is gemaakt.
Maar klopt dit wel altijd?

Bij het zien van deze kaart met de tekst Hoensbroek Schuureikenweg is de eerste reactie bij de meeste mensen: Naanhof. Toch is hier iets vreemds aan de hand. Boerderij Naanhof ligt immers sinds jaar en dag aan de Naanhofsweg.
Degene die de tekst destijds in de foto heeft gezet, zou zich vergist kunnen hebben in de straatnaam. Maar dat is nog niet alles. Deze foto blijkt helemaal niet in Hoensbroek te zijn gemaakt, want we zien hier de Biesenhof aan de Biesenweg in Geleen.

Met dank aan diegenen die hebben gereageerd op facebook Oud Gebrook (6-2-2019).

Hoensbroekse Historie Hoensbroekse Historie

Hetzelfde geldt voor deze kaart. Mooi Limburg? Jazeker!
Maar Omgeving Hoensbroek is wel heel erg ruim genomen.
Deze foto is namelijk gemaakt vanaf de Holleweg in Schinnen richting Hoensbroek. Aan de horizon is Staatsmijn Emma te zien.

Hoensbroekse Historie

De tekst op deze kaart is geen vergissing. Integendeel!
De kaart is eind jaren ’80 of begin ’90 uitgegeven. Na de herindeling is er daadwerkelijk even sprake van geweest om de naam Kasteel Hoensbroek te veranderen in Kasteel Heerlen. Hoensbroek was immers een stadsdeel van Heerlen geworden. Heerlen is dus bewust op deze kaart geplaatst.
De echte Hoensbroekenaar zal deze onjuiste voorstelling van zaken gegarandeerd het liefst zo snel mogelijk willen vergeten. En over de kwaliteit van de foto zullen we het maar niet hebben.

Geschreven door

Lieke Willems

Ik ben gehecht aan mijn geboortegrond en altijd op zoek naar hoe het leven vroeger was. Voor mijn onderzoek maak ik dankbaar gebruik van originele archiefbronnen, geschiedkundige literatuur, de discipline genealogie en de hulpwetenschap paleografie.

Deel dit artikel

Particuliere verzameling.