Over Hoensbroekse Historie

'Hoensbroekse Historie' is een particulier initiatief
en staat volledig los van welke vereniging of organisatie dan ook.

Ontdekkingsreizen in de historie van een dorp

‘Hoensbroekse Historie’ is steeds op zoek naar opmerkelijke stukjes geschiedenis. Ze heldert mysteries rondom gebeurtenissen op en zoekt uit wat waar is van overgeleverde mondelinge beweringen en wat niet.

De publicaties op deze website zijn het resultaat van ontdekkingsreizen in originele archiefbronnen. In de artikelen komen allerlei aspecten uit de Hoensbroekse geschiedenis aan de orde. Diverse achtergrondartikelen vormen hierop een aanvulling.

Frans Boumans en Lieke Willems

In 2012 bedacht Frans het tijdschrift ‘Hoensbroekse Historie’ als medium om de resultaten van onze ontdekkingsreizen in de archieven te publiceren. In januari 2018 gingen we met onze artikelen online. Daarmee werd de historie van Hoensbroek makkelijk en gratis toegankelijk voor iedereen.

Frans werkte bij Rijckheyt Heerlen en ontdekte in de archieven nog veel onbekende feiten. Helaas overleed hij volledig onverwacht in november 2020.

We hebben samen zo’n 35 jaar genealogie beoefend. Daarnaast gingen we ons toeleggen op de geschiedenis van mijn geboortedorp, waar mijn oudste tot nu toe bekende voorvader al rond 1650 in Overbroek woonde. Ondertussen ben ik de elfde generatie van deze familie die in Hoensbroek leeft.

En omdat regionale geschiedenis niet ophoudt bij de grens, hadden we door de jaren heen al aardig wat ervaring opgedaan in het lezen en transcriberen van Oudduitse schrijf- en drukschriften zoals als Kurrent, Sütterlin, Schwabacher en Fraktur.

Deze website blijft bestaan. Wellicht dat er in de toekomst nieuwe artikelen verschijnen.

Lieke Boumans-Willems

Waardering is de mooiste beloning!
Like hier onze facebookpagina.

Aanvullingen en/of correcties zijn altijd welkom.
Mail ons gerust!