Over Hoensbroekse Historie

'Hoensbroekse Historie' is een particulier initiatief
en staat volledig los van welke vereniging of organisatie dan ook.

Ontdekkingsreizen in de historie van een dorp

‘Hoensbroekse Historie’ is steeds op zoek naar opmerkelijke stukjes geschiedenis. Ze heldert mysteries rondom gebeurtenissen op en zoekt uit wat waar is van overgeleverde mondelinge beweringen en wat niet.

De publicaties op deze website zijn het resultaat van ontdekkingsreizen in originele archiefbronnen. In de artikelen komen allerlei aspecten uit de Hoensbroekse geschiedenis aan de orde. Diverse achtergrondartikelen vormen hierop een aanvulling.

Frans Boumans en Lieke Willems

Frans: Als medewerker Beheer en Behoud bij Rijckheyt Heerlen en gepassioneerd stamboomonderzoeker met liefde voor geschiedenis word ik helemaal lyrisch van ‘oud papier’. Het archief is een grote en inspirerende informatiebron waarin een heleboel valt te ontdekken!

Lieke: Mijn oudste tot nu toe bekende voorvader woonde al rond 1650 in Hoensbroek, waar hij het land in Overbroek omploegde. Ondertussen ben ik de tiende generatie van deze familie die in dit dorp leeft.

We hebben allebei een grafische achtergrond én een aangeboren interesse in geschiedenis. Al bijna 35 jaar beoefenen we genealogie. Geschiedenis gaat immers over mensen.
Regionale geschiedenis, zeker de Hoensbroekse, houdt niet op bij de grens. We hebben dan ook de nodige ervaring in het lezen en transcriberen van Oudduitse schrijf- en drukschriften zoals als Kurrent, Sütterlin, Schwabacher en Fraktur.

Wij zijn de grondleggers van ‘Hoensbroekse Historie’. Onze intentie is geschiedenis aantrekkelijk te presenteren en makkelijk toegankelijk te maken voor iedereen. De resultaten van onze ontdekkingsreizen in de historie van Hoensbroek delen we daarom graag en gratis.

Waardering is voor ons de mooiste beloning!
Like hier onze facebookpagina.

Aanvullingen en/of correcties zijn altijd welkom.
Mail ons gerust!