Over Hoensbroekse Historie

Hoensbroekse Historie is een particulier initiatief
en staat volledig los van welke vereniging of organisatie dan ook.

Ontdekkingsreizen in de historie van een dorp

De publicaties op deze website zijn het resultaat van ontdekkingsreizen in originele archiefbronnen en geschiedkundige literatuur. In de artikelen passeren allerlei aspecten uit de Hoensbroekse geschiedenis de revue, waarbij nieuwe wetenswaardigheden en achtergrondartikelen een aanvulling vormen op de reeds beschreven historie.

De Hoensbroekse geschiedenis bevat nog genoeg raadsels. Daarnaast is vaak decennialang verkeerde informatie voor waar aangenomen en blindelings overgenomen. En dat gebeurt jammer genoeg nog steeds. Hoensbroekse Historie heeft al verschillende mysteries opgehelderd en een aantal hardnekkige beweringen weten te weerleggen.

Hoensbroek is natuurlijk geen eilandje op zich. Daarom publiceert Hoensbroekse Historie ook algemene historische achtergrondartikelen die over de grenzen van Hoensbroek heen reiken.

Bedenkers en makers: Frans Boumans en Lieke Willems

Frans: Als medewerker Beheer en Behoud bij Rijckheyt Heerlen en gepassioneerd stamboomonderzoeker met liefde voor heemkunde word ik helemaal lyrisch van ‘oud papier’. Het archief is een grote en inspirerende informatiebron waarin een heleboel valt te ontdekken!
Lieke: Omstreeks 1800 kwamen mijn voorouders Willems in Hoensbroek wonen. Ondertussen ben ik de zevende generatie van deze familie die in dit dorp leeft. Ik ben gehecht aan mijn geboortegrond en altijd op zoek naar hoe het leven vroeger was.

Wij zijn twee creatieve amateurhistorici en de bedenkers en makers van ‘Hoensbroekse Historie’. Onze drijfveer is een onuitputtelijke nieuwsgierigheid naar nog niet uitgewerkte details uit de Hoensbroekse historie. Daarbij vinden we het een uitdaging om geschiedenis makkelijk toegankelijk te maken voor iedereen.

De resultaten van onze ontdekkingsreizen delen we graag.
Waardering is voor ons de mooiste beloning!
Like hier onze facebookpagina.

Aanvullingen en/of correcties zijn altijd welkom.
Mail ons gerust!