Hoensbroekse Historie

De Ferrariskaart

In Typisch Hoensbroek, Algemeen door Lieke Willems

De Ferrariskaart

22 oktober 2019

Hoensbroek rond 1777

 
Hoensbroekse Historie

Ferrariskaart van Hoensbroek. Verklarende legenda

Tussen 1771 en 1778 maakte Graaf Joseph de Ferraris in opdracht van keizerin Maria Theresia van Oostenrijk een topografische kaart van de Oostenrijkse Nederlanden: de zogenaamde ‘kabinetskaart’, in de volksmond 'Ferrariskaart' genoemd. Deze kaart had een militair doel en mocht alleen door de keizerin en haar ministers gebruikt worden bij vertrouwelijke aangelegenheden. De Ferrariskaart van Hoensbroek stamt uit 1777.

We moeten ons wel realiseren dat de Ferrariskaart niet honderd procent betrouwbaar is. Ondanks de gedetailleerdheid is deze kaart meer gebaseerd op een visuele weergave van het terrein dan op metingen. Ook is de kaart geometrisch niet helemaal correct.
Daarnaast is het zo dat de originele kaart is ingekleurd door verschillende tekenaars gedurende meerdere jaren, zodat diverse kaartbladen verschillende kleurschakeringen hebben voor dezelfde elementen. Bovendien vindt men in de legenda vaker bepaalde symbolen niet terug die wél op de kaart staan getekend.
Desalniettemin geeft de kaart een goed beeld van het toenmalige landschap. Opvallend is het landelijke karakter van Hoensbroek met de vele hellingen. In die tijd waren er nog geen verharde wegen, maar enkel landwegen en paden.

Hoensbroekse Historie

Keizerin Maria Theresia van Oostenrijk als weduwe, geschilderd omstreeks 1772 door Anton von Maron (1733-1808).

Geschreven door

Lieke Willems

Ik ben gehecht aan mijn geboortegrond en altijd op zoek naar hoe het leven vroeger was. Voor mijn onderzoek maak ik dankbaar gebruik van originele archiefbronnen, geschiedkundige literatuur, de discipline genealogie en de hulpwetenschap paleografie.

Deel dit artikel

Ferrariskaart van Hoensbroek: KBR Belgica  (209 Schinnen en 210 Fauquemont)