De Ferrariskaart
Hoensbroek rond 1777
Tussen 1771 en 1778 maakte Graaf Joseph de Ferraris in opdracht van keizerin Maria Theresia van Oostenrijk een topografische kaart van de Oostenrijkse Nederlanden: de zogenaamde ‘kabinetskaart’, in de volksmond 'Ferrariskaart' genoemd. Deze kaart had een militair doel en mocht alleen door de keizerin en haar ministers gebruikt worden bij vertrouwelijke aangelegenheden. De Ferrariskaart van Hoensbroek stamt uit 1777.
We moeten ons wel realiseren dat de Ferrariskaart niet honderd procent betrouwbaar is. Ondanks de gedetailleerdheid is deze kaart meer gebaseerd op een visuele weergave van het terrein dan op metingen. Ook is de kaart geometrisch niet helemaal correct.
Daarnaast is het zo dat de originele kaart is ingekleurd door verschillende tekenaars gedurende meerdere jaren, zodat diverse kaartbladen verschillende kleurschakeringen hebben voor dezelfde elementen. Bovendien vindt men in de legenda vaker bepaalde symbolen niet terug die wél op de kaart staan getekend.
Desalniettemin geeft de kaart een goed beeld van het toenmalige landschap. Opvallend is het landelijke karakter van Hoensbroek met de vele hellingen. In die tijd waren er nog geen verharde wegen, maar enkel landwegen en paden.
Keizerin Maria Theresia van Oostenrijk als weduwe, geschilderd omstreeks 1772 door Anton von Maron (1733-1808).
Deel dit artikel