De 20.000ste inwoner van Hoensbroek
Het is maart 1954 en het grootste deel van de Hoensbroekse bevolking weet dat elk moment de 20.000ste inwoner van Hoensbroek geboren kan worden. Op donderdag 11 maart is het dan zover: Bouke en Wisa Bruinsma-Wijnen krijgen hun zesde kindje: Thea Bruinsma.
Vrijdagochtend gaat Bouke in alle vroegte zijn pasgeboren dochter aangeven bij de ambtenaar van Burgerlijke Stand, Sef Willems. Sef is aangenaam verrast, net als Bouke overigens, en hij brengt meteen burgemeester Martin op de hoogte van het heuglijke nieuws. Vergezeld van gemeentesecretaris Peeters spreekt de burgemeester vader Bruinsma hartelijk toe en belooft hem namens de gemeente een spaarbankboekje met een bedrag van 100 gulden voor de pasgeborene. De burgemeester voegt er nog aan toe dat hij wegens werkzaamheden de komende dagen niet in Hoensbroek is en daarom aanstaande zondag op kraamvisite zal komen, zodat hij dan ook de moeder kan feliciteren.
Een mijlpaal in de geschiedenis van Hoensbroek
Men ziet de geboorte van Thea als een mijlpaal in de Hoensbroekse geschiedenis. Daarom wordt bij het gemeentehuis onmiddellijk de vlag uitgehangen. En natuurlijk staat huize Bruinsma op Thea’s eerste levensdag in het middelpunt van de belangstelling. De familie wordt overladen met bezoek. De ouders krijgen bloemen, gebak, een jaarabonnement voor de bioscoop, een envelop met inhoud voor de baby en nog vele andere geschenken van onder andere de Hoensbroekse middenstand, Woningvereniging Hoensbroek, Zangvereniging Paluda en de Oranjevereniging. ‘s Middags om vier uur vindt de doopplechtigheid plaats in de rectoraatskerk van Mariarade. Een uur later komen drie wethouders namens het gemeentebestuur het spaarbankboekje overhandigen met een bloemenmand “in de Hoensbroekse kleuren”.
Emmaplein 11 in de wijk Mariarade. De ambtenaar van de Burgerlijke Stand van Hoensbroek, Sef Willems, is ook op kraamvisite geweest. (Collectie Rijckheyt)
Bouke (Bonifazius) Bruinsma had Friese ouders en is in Uckendorf Niederkassel (D) geboren. Hij verhuisde naar Hoensbroek waar hij ging werken bij Staatsmijn Emma als voorman in de lampisterie, de lampenkamer. Daar waren de mijnlampen opgeslagen en werden ze onderhouden, zo nodig gerepareerd en uitgereikt aan de mijnwerkers voordat zij ondergronds gingen. In 1939 trouwde Bouke met Wisa (Maria Louisa) Wijnen, geboren in Deurne en sinds 1914 woonachtig in Heerlen. Haar vader, landbouwer en veenarbeider, was daar naartoe verhuisd om als mijnwerker te gaan werken.
Het echtpaar Bruinsma had al vier jongens en een meisje en een paar dagen voor de geboorte van het zesde kind had moeder Wisa gezegd:
“Ik heb nog liever dat het een meisje is, in plaats van de 20.000ste.”
Maar vader Bouke hoopte stiekem dat zijn dochtertje die eer zou toekomen. Hij zei er naderhand het volgende over: “Het was een gok. Ik dacht, ga maar zo vroeg mogelijk dan heb je een goede kans.”
Met de geboorte van Thea zijn beide wensen in vervulling gegaan.
Op 1 januari 2020 had Hoensbroek volgens de laatste bevolkingscijfers 18840 inwoners.
Deel dit artikel
Registers van de burgerlijke stand met huwelijksbijlagen van verschillende gemeenten.
Limburgs Dagblad, diverse edities maart 1954.
https://allecijfers.nl/woonplaats/hoensbroek/