Markizaatspenning 1975
Dinsdag 30 december 1975 was het precies 300 jaar geleden dat Karel II, koning van Spanje en heer van de Zuidelijke Nederlanden, aan baron Arnold Adriaan van Hoensbroek de titel markies van Hoensbroek verleende. Zodoende werd de Heerlijkheid Hoensbroek verheven tot markizaat en was daarmee het derde markgraafschap in Nederland. De andere twee markizaten waren Bergen op Zoom en Veere-Vlissingen.
In het kader van ‘300 jaar markizaat Hoensbroek’ had de Stichting Exploitatie Kasteel Hoensbroek opdracht gegeven om een duizendtal bronzen markizaatspenningen te laten slaan. De gedenkmunten zouden rond 10 december klaar zijn. De stichting had besloten om de inwoners van Hoensbroek voorrang te geven bij het bestellen. De belangstelling bleek echter zo groot, dat de penningen al bijna waren uitverkocht nog voordat de eerste geslagen was. Desondanks wilde men geen munten bijmaken, omdat bij een massale productie de waarde ervan zou dalen. Na 1 januari 1976 werden de resterende penningen vrijgegeven voor verzamelaars en andere belangstellenden van buiten de gemeente Hoensbroek, die ze voor vijftien gulden per stuk konden kopen.
Een gedenkmunt met een foutje ...
De achterzijde van de penning vertoont een markiezenkroon met de tekst 1675-1975 | 300 jaar markizaat Hoensbroek. De markiezenkroon is een Nederlandse kroon met vijf fleurons, in dit geval aardbeibladeren. De Spaanse kroon heeft namelijk drie fleurons en twee parels, vergelijkbaar met de Nederlandse gravenkroon.
Op de voorzijde staat Kasteel Hoensbroek afgebeeld met de tekst sit pax inviolata tibi (de ongestoorde vrede zij met u) en verus amor nunquam perit (ware liefde zal nooit versagen). Tenminste, dat was de bedoeling. Maar als we wat beter kijken, ontdekken we dat er niet nunquam maar nunouam staat. Om onduidelijke redenen is in plaats van een Q een O geslagen.
Deel dit artikel
Limburgs Dagblad, 18-11-1975.
De Telegraaf, 4-12-1975.